Як міряти нітрати побутовим нітрат-тестером

Побутові нітрат-тестери зараз купити може кожен бажаючий, проте це не лабораторний нітратомір, і принцип його роботи полягає лише у вимірюванні за допомогою металевого електроду-голки електричної провідності продукту з подальшим автоматичним перерахунком отриманного значення в концентрацію нітратів. Цей способ, на відміну від професійного нітратометра для лабораторії, не передбачає складної іонної селекції і тривалої пробопідготовки, тому для отримання коректного результату потрібно дотримуватись наступних правил:

  • Перевіряти нітрати можна лише в свіжих продуктах. В нітрат-тестерах прошиті спеціальні перерахункові коефіцієнти, підібрані для свіжих продуктів. Тому не використовуйте побутові нітрат-тестери для контролю нітратів в приготованих продуктах або воді, соках, маринадах, сирах, ковбасах тощо. Отриманий в таких випадках результат буде недостовірний.
  • Встромляйте вимірювальну голку в ту частину продукту яку їсте. Нітрати накопичуються в овочах і фруктах вкрай нерівномірно. Наприклад, концентрація нітратів в кавуновій кірці і самій м'якоті кавуна може відрізнятися в десятки разів. Тому для перевірки товстошкірих продуктів потрібно робити зріз, а сам зонд намагайтесь встромляти в однорідну їстівну м'якоть, подалі від кірки, насіннячок, червоточин і т.п.
  • При повторному вимірюванні не використовуйте отвір, який залишився від попереднього виміру. Коли в отвір потрапляє повітря, то починається окислення соків продукту. Це сильно впливає на електричну провідність і, відповідно, спотворює результат повторного виміру. Тому, якщо хочете повторно перевірити продукт на нітрати, увіткніть зонд поруч.
  • Не вимірюйте нітрати в мерзлих продуктах. Якщо холодні продукти заносяться в тепле приміщення, то вони перед вимірюванням повинні нагрітися до кімнатної температури. Дотримуйтесь цього правила і похибка вимірювання вмісту нітратів буде мінімальною.