Як користуватись ручним рефрактометром Walcom

Конструкція ручного рефрактометра

① – призма, ② - кришка, ③ - калібрувальний гвинт, ④ - корпус, ⑤ - окуляр з можливістю фокусування

Підготовка рефрактометра до першого використання

Перед першим використанням рекомендується перевірити калібрування рефрактометра. Перевірка повинна проводитися при температурі навколишнього середовища близько 20°C. Після проведення перевірки або калібрування обов’язково видаляйте залишки води або олії з призми  та кришки . Тримайте рефрактометр в чистоті.

Перевірка і калібрування рефрактометра з мінімальною шкалою 0

Для перевірки і калібрування рефрактометра з мінімальною шкалою 0 (моделі рефрактометрів для цукру HT110ATC, HT111ATC, HT112ATC, HT113ATC, HT1150ATC, HT118 та HT119, для солі HT211ATC, HT212ATC, HT213ATC та HT214ATC, для автомобіля HT414ATC, HT415ATC, RHA411, RHA412 та RHA504ATC, для алкоголю HT511ATC, HT512ATC, HT515ATC та YE512ATC для молока HT612ATC) зробіть наступне:

1. Візьміть рефрактометр за корпус , спрямуйте його призмою  в сторону джерела яскравого світла і обертайте окуляр  до тих пір, поки не побачите чітку шкалу;

Шкала чистого рефрактометра без розчину

2. Відкрийте кришку ② та за допомогою піпетки нанесіть на призму  краплю дистильованої води (перед цим, при потребі, очистіть призму  від бруду чистою м’якою серветкою);

Нанесення розчину на призму рефрактометра

3. Закрийте кришку  і легенько притисніть її до призми , зачекайте хвилину для вирівнювання температури, після чого, не перевертаючи рефрактометр, ще раз спрямуйте його призму  в сторону джерела яскравого світла. Подивіться в окуляр  на місце проходження горизонтальної границі між світлим (знизу) і темним (зверху) полем. Границя має проходити по шкалі на рівні 0 (у цьому випадку більше нічого не треба робити, тільки витерти дистильовану воду з призми  та кришки );

Покази рефрактометра у випадку дистильованої води

4. Якщо ж границя проходить вище або нижче 0, тоді за допомогою викрутки треба покрутити калібрувальний гвинт  за годинниковою або проти годинникової стрілки до тих пір, поки границя не зрівняється з 0.

Регулювання рефрактометра калібрувальним гвинтом

Перевірка і калібрування рефрактометра з мінімальною шкалою більше 0

Для перевірки і калібрування рефрактометра з мінімальною шкалою більше 0 (моделі рефрактометрів для цукру HT114ATC, HT115ATC, HT116ATC та HT117ATC) виконайте наступне:

1. Як і у попередньому випадку, візьміть рефрактометр за корпус , спрямуйте його призмою  в сторону джерела яскравого світла і обертайте окуляр  до тих пір, поки не побачите чітку шкалу;

2. Відкрийте кришку  та нанесіть на призму  краплю спеціальної діоптричної олії (перед цим, при потребі, очистіть призму  від бруду чистою м’якою серветкою);

3. Покладіть на нанесену краплю контрольну призму (що іде в комплекті з діоптричною олією) глянцевою стороною, обережно притисніть її до призми , зачекайте хвилину для вирівнювання температури, після чого не перевертаючи рефрактометр, ще раз спрямуйте його призму  в сторону джерела яскравого світла. Подивіться в окуляр  на місце проходження горизонтальної границі між світлим (знизу) і темним (зверху) полем. Границя має проходити по шкалі на рівні, вказаному в документації на діоптричну олію (наприклад, 78% Brix). Якщо так і є, тоді більше нічого не треба робити, тільки витерти діоптричну олію з призми  та кришки ;

Покази рефрактометра у випадку діоптричної олії 78% Brix

4. Якщо границя проходить вище або нижче ніж треба, тоді, як і у попередньому випадку, за допомогою викрутки слід покрутити калібрувальний гвинт  за годинниковою або проти годинникової стрілки до тих пір, поки границя не зрівняється зі значенням, вказаним в документації на діоптричну олію.

Проведення вимірювання ручним рефрактометром

Увага! Вимірювання повинні проводитися при температурі навколишнього середовища від 10°C до 30°C. Температура вимірюваного розчину також повинна бути в межах від 10°C до 30°C. Після проведення вимірювання обов’язково видаляйте залишки розчину з призми  та кришки . Тримайте рефрактометр в чистоті.

Для проведення вимірювання виконайте наступні дії:

1. Якщо цього не було зроблено раніше, візьміть рефрактометр за корпус , спрямуйте його призмою  в сторону джерела яскравого світла і обертайте окуляр  до тих пір, поки не побачите чітку шкалу;

2. Відкрийте кришку  та за допомогою піпетки нанесіть на призму  краплю вимірюваного розчину (перед цим, при потребі, очистіть призму  від бруду чистою м’якою серветкою);

3. Закрийте кришку ② і легенько притисніть її до призми ①, зачекайте хвилину для вирівнювання температури, після чого, не перевертаючи рефрактометр знову спрямуйте його призму  в сторону джерела яскравого світла. Подивіться в окуляр , в якому можна буде побачити результат вимірювання - місце проходження по шкалі рефрактометра горизонтальної границі між світлим (знизу) і темним (зверху) полем, наприклад, 23% Brix;

Покази рефрактометра у випадку виноградного соку

4. Якщо рефрактометр не має автоматичної температурної компенсації (зокрема, це стосується моделей рефрактометрів для цукру HT118 і HT119) і вимірювання проводиться при температурі навколишнього середовища відмінної від 20°C, тоді отриманий результат вимірювання слід трохи скоригувати згідно таблиці, що наведена нижче. Якщо рефрактометр має автоматичну температурну компенсацію (всі інші Рефрактометри, окрім двох вищезгаданих), тоді коригування не потрібне.

Коефіцієнти для коригування показів рефрактометра без АТК